EXPOSICIÓ ALTRES PESSEBRES. Resum del Projecte

English version

Altres Pessebres és un projecte concebut i executat per 3102AD. Es composa d’un concurs i una exposició que pretén buscar alternatives tant per a la concepció com per a la representació de nous pessebres.

_MG_7568_4En la fase de concurs, el pessebre popular es convertia en l’excusa per crear petits mons utòpics, paisatges imaginaris o arquitectures visionàries, per re-interpretar i expandir els nostres ideals culturals, seguint conceptes clau que es troben en el pessebre popular, com són la narrativa, l’escala, l’atenció al detall, els materials i la llum.

L’exposició va reunir les obres del concurs que es van seleccionar a través de jurat. Les obres eren de caràcter molt variat, i cada una tenia uns requeriments particulars relatius al seu suport i il·luminació, la manera de ser observats pel visitant o la seva posició en l’espai expositiu.

_MG_7618_4El projecte expositiu abraça cada una de les obres, permetent el seu aïllament respecte les altres per resoldre els seus requeriments, però a la vegada unifica totes les obres buscant una coherència arquitectònica.

Per el disseny gràfic del projecte es va utilitzar la idea del paisatge, tema recurrent en el pessebre popular que en molts casos es mostra idealitzat, construït amb plans sobreposats per crear l’efecte de tridimensionalitat i profunditat, seguint tècniques similars a la manera de fer pessebres coneguda com Diorames que apareix a principis del segle XX._MG_7601_4

Continuant amb aquestes idees, el disseny expositiu també es planteja com un paisatge construït seguint tècniques que es troben en el diorama, ocupant tot l’espai expositiu i creant una ruta on el visitant va trobant les obres que formen part de l’exposició.

La construcció d’aquest paisatge es va fer mitjançant panells estàndard de DM; la part superior de cada panell té una silueta, tallada mitjançant maquinària de CNC, representant parts del paisatge.

_MG_7641_4Els panells s’encaixen els uns amb els altres per crear tancaments que defineixen zones diferenciades. El sistema d’encaix és molt simple, facilitant el muntatge de les peces in situ; això es fa possible a través d’una sèrie de ranures tallades en els panells mitjançant maquinària de CNC i seguint una seqüència per col·locar els panells.

_MG_7579_4L’exposició comptava amb un pressupost molt baix i el projecte de disseny expositiu s’havia de resoldre utilitzant materials i processos de fabricació de baix cost, així com un sistema de construcció senzill, reduint el temps d’execució i la ma d’obra requerida per el muntatge.

Crèdits fotografies: Adrià Goula